10. KnihoBudka v ČR bude v Roztokách

Den vydání:
Úterý, 20. Leden 2015

Ve čtvrtek 22. ledna v 15 h slavnostně převezme Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy 10. KnihoBudku v ČR (a 3. mimo Prahu) – malou veřejnou knihovničku, která vznikla z vyřazené telefonní budky. Adoptovaná KnihoBudka bude bezplatně sloužit všem návštěvníkům, kteří do muzea zavítají.

Chceme se o KnihoBudku nejen starat, ale také bychom ji rádi využívali jakou aktivní součást programu muzea,“ říká Zita Suchánková, ředitelka Středočeského muzea. „Rádi bychom kolem KnihoBudky vytvořili společenský a kulturní koutek, kde si budou moci návštěvníci o knížkách popovídat nebo přijít na jejich veřejné předčítání,dodává ředitelka Suchánková.

Do vybavení KnihoBudky se již návštěvníci zapojili v minulém roce – reagovali tak na výzvu muzea, které v prostorách zdejší kavárničky instalovalo mobilní poličku na knihy. Knížek se ovšem nakonec sešlo tolik, že bylo třeba knihovničku zvětšit – a proto se muzeum rozhodlo adoptovat KnihoBudku. Stejně jako na ostatních místech i v Roztokách by se knihy měly přirozeně obměňovat.

Prvních sedm knihovniček jsme otevřeli v roce 2014 a další následovaly – někdy s naší pomocí, někdy bez ní – tak nějak živelně. Toto je třetí KnihoBudka, kterou pomáháme instalovat mimo Prahu a máme z toho velikou radost,říká Pavel Železný, spoluautor projektu KnihoBudka.

Partnery projektu KnihoBudka ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy se staly: Středočeský kraj, Město Roztoky, Sdružení Roztoč a Salón Zdenky Braunerové.

Poznámka pro Editory:

KnihoBudka je neziskový projekt, který vznikl v létě 2013 za podpory programu společnosti Nadace O2 „Think Big“. Cílem projektu je adopce – tedy přetvoření vysloužilé telefonní budky na malou bezplatnou veřejnou knihovnu a její umístění na veřejné místo. Vůbec první KnihoBudka byla slavnostně otevřena 9. ledna 2014 v pražské nemocnici IKEM. Celkem jich je v ČR k 22. 1. 2015 i s tou roztockou deset.

Více o projektu na www.knihobudka.cz; Pavel Železný, spoluautor projektu KnihoBudka, tel.: 774370547

Otevření KNIHOBUDKY:

Kdy:       čtvrtek 22. 1. v 15:00 hodin

Kde:      Středočeské muzeum v Roztokách, prostranství před zámkem – viz vizualizace

Galerie:
Knihobudka - vizualizace