Výstava Včela – Cesta do včelího města

Den vydání: 
Středa, 30. Březen 2022

Výstava Včela – Cesta do včelího města představí formou hry tajuplný život včel

Ve spolupráci s dětskou galerií Sladovna Písek vznikla výstava Včela – Cesta do včelího města, která je určená především dětem. Interaktivní prvky provedou návštěvníky labyrintem, ve kterém se seznámí se životem v úlu. Výstava přináší zajímavý pohled na včely a na organismus včelstva. Na návštěvníky čeká úchvatné prostředí s krásnými dřevěnými kulisami, zvukové a vizuální efekty, dobrodružství i zábava. Výstava se koná ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy od 1. dubna do 4. září 2022.

Výstava je zaměřená na včelu medonosnou a přiblížení jejího životního cyklu a princip fungování včelího společenstva. Výjimečnou atmosféru navrhl Sunshine Cabaret v čele s autorkou celé koncepce Katkou Hadravovou. Každý její projekt nese speciální umělecký otisk. Včela není klasickou výstavou v muzejním či galerijním slova smyslu, ale je jedním z příkladů dětských hands-on výstav, kdy je přímé zapojení návštěvníka zcela nezbytné. Pojetí prostoru je spíše scénografické a podtrhuje zaměření výstavy a výsledný návštěvnický zážitek.

Návštěvník přijme roli včelky a projde zmiňovaným labyrintem odkazujícím ke struktuře včelích pláství přes nejrůznější herní prvky, které mu pomohou objevovat včelí svět. Výstavu je nutné vnímat všemi smysly, využit je např. i zvuk, na speciálním včelím gramofonu lze vytvořit vlastní bzukot. Zásadní momenty života včel jsou přiblíženy pomocí herních prvků – vývoj včely, ochrana úlu před vetřelci, funkce včel v úlu atd. Na konci cesty včelím městem návštěvník vstoupí do chrámu samotné královny, která má pro návštěvníky ještě malé překvapení. Pro úspěšné absolvování výstavy a pochopení všech součástí je připraven ilustrovaný průvodce. K výstavě je připraven lektorský program.

Sladovna Písek je známá svými výstavami určenými dětem. Obdoba výstavy Včela – Cesta do včelího města byla ve Sladovně Písek pod názvem Včela – Tajuplný výlet za sluncem poprvé připravena v roce 2018. Následně byla přejata v Muzeu nové generace ve Žďáru nad Sázavou. Kvůli coronavirové pandemii byla výstava ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy opakovaně odkládaná. Ve Sladovně Písek momentálně probíhá výstava Zachuchleno, která je inspirovaná hrou Chuchel studia Amanita Design, a která byla nejprve realizovaná právě v Roztokách.

Výstava Včela – Cesta do včelího se koná ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy od 1. dubna do 4. září 2022.

Kontakt: Markéta Urfusová, tel.: 774 836 463, e-mail: urfusova@muzeum-roztoky.cz
Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, Zámek 1, 252 63 Roztoky
www.muzeum-roztoky.cz, otevřeno: středa – neděle 10 – 18 hod.

 

Galerie: 
Včela – Cesta do včelího města