Směle kupředu! Svět Karla Havlíčka

1.6.2022 - 31.10.2022 10:00 - 18:00

Výstava bude volně přístupná v zahradě Braunerova mlýna, Riegrova 5, Roztoky.

Středočeské muzeum v letošním roce pokračuje další ze sérií výstav prezentovaných na zahradě ateliéru Zdenky Braunerové. Tentokrát spolupracujeme se Společností Národního muzea, která v letošním roce oslaví 200 let činnosti. Ta připravila výstavu připomínající životní pouť Karla Havlíčka Borovského.

Havlíček – kritik, literát, pohotový novinář, byl také vychovatelem v Rusku, ale i poslancem říšského sněmu. Kritizoval s vtipem poměry nejen na domácí půdě, ale i na velké Rusi, opovrhoval falešným vlastenectvím a cenzurou tisku, propagoval vzdělání, respektoval Riegra a Palackého, obdivoval dílo Boženy Němcové.

Za své názory skončil ve vyhnanství v Tyrolích. V Čechách zanechal manželku, která zemřela rok před jeho návratem z Brixenu, a jedinou dceru Zdenku. Svou ženu brzy následoval, zemřel v 35 letech a jeho pohřeb se stal národní manifestací.

Osmiletá Zdenka byla svěřena příbuzným, ne ale na dlouho, zájem o její výchovu projevili čeští vlastenci, a tak se dostala i do Roztok.

Výstava představuje osobnost Karla Havlíčka v celé škále jeho aktivit, ale pozornost věnuje i jeho dceři, od jejíž smrti uplyne letos 150 let.

Galerie: 
Směle kupředu!