Výtvarka z muzea | Svatomartinské rohlíčky

U Vás doma :)
Středa, 11. Listopad 2020 (All day) - Neděle, 3. Leden 2021 (All day)

Každoročně před svatým Martinem se s dětmi pustíme do pečení svatomartinských rohlíčků. Rohlíčky v lidových tradicích symbolizovaly rohy zvířat, které tou dobou lidé zaháněli z pastvy domů před nadcházející zimou. Příprava i pečení i s povídáním okolo legendy sv. Martina může být vlastně také taková výtvarka. :-)


Recept na těsto na tuto báječnou dobrotu, najdete snadno na internetu. Ale pokud se chcete dozvědět něco víc o zvycích doprovázejících jednotlivá roční období, doporučujeme velmi inspirativní knížku Tradinář. Autorkami knihy jsou Monika Kindlová a Martina Boledovičová, které ve své knize zaznamenaly nejen zvyky a tradice známých svátků, ale otevřely prostor pro vytváření osobních rituálů dalších rodin.

U nás doma děláme těsto od „oka“, ale pro vás, kdo jste pečlivý kuchtíci tu máme recept:

těsto:
250 g másla (nebo hery)
250 g zakysané smetany
400 g hladké špaldové mouky (nebo stačí i pšeničná)
špetka soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva (my ho do těsta nedali)

náplň:
povidla
a na ořechové:
200 g namletých vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžička skořice, 1 lžíce rumu

Dejte do vyhřáté trouby a pečte při 180°C přibližně 25 minut.

 

 

Video
Galerie
Vytvarka z muzea