OKO BERE, VOLE PADNI

Den vydání
Středa, 10. Srpen 2016

Unikáty kartářského řemesla představí a karbanu přiučí muzeum v Roztokách

Zcela unikátní v dějinách českého výstavnictví – taková bude výstava zaměřená na hrací karty, mapující bohatou a dlouhou historii v českých zemích od počátků ve 14. století: OKO BERE, VOLE PADNI ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, p. o.. Výstava je k vidění od 26. srpna do 20. listopadu 2016, od středy do neděle, v čase 10 – 18 hodin, doplní ji doprovodný program: karetní turnaje a dílny na výrobu karet. Na realizaci akce spolupracovaly: Club sběratelů hracích karet a Národní technické muzeum.

Výstava představí výběr nejvzácnějších a nejzajímavějších sbírek uložených v muzeích, archivech, knihovnách či u soukromých sběratelů Čech, Moravy i Slezska. Záměrem její autorky Michaely Caranové, která je v muzeu konzervátorkou papíru, bylo primárně se zaměřit na tradici české výroby karet a na prezentaci nálezů historických her objevených na našem území, a to včetně těch nejnovějších. Návštěvník bude mít možnost spatřit celou škálu hracích karet, od her pro děti po hry se silným vlasteneckým nábojem, klasické mariášky či rummy, taroky, herní sady trappolové či karty sloužící k vykládání osudu. Tím vším výstava získává punc světové premiéry…

Koncepčně je výstava OKO BERE, VOLE PADNI rozdělena do 3 základních částí: První je věnována kartám nejvzácnějším, v druhé je pozornost upřena na nejznámější českou dílnu výrobců karet rodiny Klognerů, ve třetí nalezneme nejzajímavější exponáty předních sběratelů hracích karet.

Svým rozsahem jde o největší výstavu hracích karet, která kdy byla v České republice uspořádána. „Už dlouho před jejím zahájením se o naší výstavě mluví se značným očekáváním, což samozřejmě velice těší a zároveň zavazuje,“ dodává ředitelka Středočeského muzea v Roztokách u Prahy Zita Suchánková.

DOPROVODNÝ PROGRAM (nutná rezervace na pokladna@muzeum-roztoky.cz; tel. 233 029 060):

• Dílna výroby karet (v termínech: 22. 9., 27. 10., 17. 11.) - vytiskněte si vlastní karty podle předlohy z 16. století. Dílna není věkově omezena, kapacita 15 osob, vstupné 70,-
  • Karetní škola (výuka + turnaje) - Jak se hrají různé hry (v termínech 10. 9., 22. 10., 12. 11.) - sobotní odpoledne jako stvořená ke hraní, navíc se dozvíte a naučíte nové hry:
    10. 9. Černý Petr, Prší, Pexeso (pro děti do 15 let), Mariáš pro dospělé
    22. 10. Kladivo a zvon, Pokr, Prší (od 15 let)
    12. 11. Mariáš, Trappola, Balanc (od 15 let)
    Kapacita 30 osob, vstupné 100,-

VÝSTAVA OKO BERE, VOLE PADNI SE KONÁ PŘI PŘÍLEŽITOSTI 44. MEZINÁRODNÍHO (a 1. českého) KONGRESU SBĚRATELŮ A PŘÁTEL HRACÍCH KARET. (Další výstavu Ta naše trappola pražská  bude hostit od 29. září do 30. října i pražská galerie Scarabeus. Třetí výstava Karty v umění se představuje v pasáži pražského paláce YMCA od 22. září do 22. listopadu.)

…zde pár perliček, které výstava OKO BERE, VOLE PADNI představí:

• NEJSTARŠÍ karetní nález u nás - nátisk karet  z r. 1471 s vyobrazením jednorožce na žaludském esu
  • NEJZNÁMĚJŠÍ českou kartu - tzv. Egerské eso
  • NEJNOVĚJŠÍ nález  - hrací karty objevené pod podlahou u krbu ve Vladislavském sále Pražského hradu v roce 2008/2009
  • KURIOZITA – vandrovní knížka, se kterou karetní tovaryši cestovali po světě
  • UNIKÁT – vykládací karty vytvořené Emou Destinovou
  • ROMANTIKA divokého západu – Apačské karty vyrobené z kůže a ručně malované
  • …ovšem to ani zdaleka není všechno!

Výstava OKO BERE, VOLE PADNI získala záštitu Ministerstva kultury ČR a Památkové komory ČR.

PřílohaVelikost
Microsoft Office document icon OKO BERE, VOLE PADNI107.5 KB