Přes tři stovky jedinečných miniatur Jindřicha Ulricha jsou k vidění v roztockém zámku

Den vydání: 
Pondělí, 1. Srpen 2022
PřílohaVelikost
Soubor Tisková zpráva40.95 KB

TISKOVÁ ZPRÁVA, 1. 8. 2022

Přes tři stovky jedinečných miniatur Jindřicha Ulricha jsou k vidění v roztockém zámku

Specifická malířská technika zpracování miniatur se nejprve začala uplatňovat ve středověkých knižních malbách. Malíř a ilustrátor Jindřich Ulrich si postupně vybudoval specifický styl, s nímž přistupuje ke svým subtilním olejomalbám nanášeným na dřevěné destičky nebo malé objekty. A právě tato technika zpracování miniatur byla jednou z těch nejrozšířenějších v Evropě od 16. století, kdy byla aplikovaná na podklady ze dřeva, mědi či jiných kovů. Inspirace historií je zjevná v celé autorově tvorbě: „Vždy jsem měl rád historii. Fascinovala mě tvorba Norberta Grunda, ta mě už jako studenta vedla k olejomalbě a malým formátům.“ říká malíř Jindřich Ulrich.

Náměty drobných maleb Jindřicha Ulricha jsou neobyčejně pestré. Často odkazují nejen k autorovu oblíbenému 18. století, reflektují konkrétní postavy uměleckého světa nebo z dvorské kultury císařů Rudolfa II. či Josefa II. Malíř rád využívá náměty také v literární, filozofické a hudební sféře, fascinuje ho sběratelství a alchymie. Pomyslným kontrapunktem reálných historických osobností, jež umělec s oblibou zachycuje, jsou fiktivní postavy s poetickými a roztodivnými jmény (například Myšišvor, Můrokráska), které se rodí v jeho bohaté fantazii. „Tvorba Jindřicha Ulricha mě zaujala díky naší akvizici malovaných ptáčků Eduarda Šmejkala, ve které jsou jeho díla zastoupena. Okouzlil mě jemnou kultivovanou nadsázkou, která je prodchnuta celým jeho uměleckých projevem.“ uvedla PhDr. Zita Suchánková, ředitelka muzea.

Nedílnou součást umělcova díla pak tvoří svébytný svět zvířecích bytostí, které přejímají lidské zvyky a stávají se neohroženými hrdiny nastavujícími lehce ironické zrcadlo našim ambicím. Autor propůjčuje také drobným řezbám pěvců podoby historických postav – panovníků, hudebních skladatelů či spisovatelů a jejich peří s lehkostí a nadsázkou zaměňuje za pestrobarevné uniformy, fraky a kostýmy. Nepatřičným bytostem mimolidského světa tak najednou svěřuje roli osobností formujících světové dějiny. Na výstavě je zastoupena také značná část kolekce originálních novoročenek malovaných na dřevo.

Výstava Jindřich Ulrich: Obrázky a drobnosti se koná od 3. srpna do 16. října 2022 ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Kontakt: Markéta Urfusová, tel.: 774 836 463, e-mail: urfusova@muzeum-roztoky.cz
Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, Zámek 1, 252 63 Roztoky
www.muzeum-roztoky.cz, otevřeno: středa – neděle 10 – 18 hod.

 

Galerie: 
Muzeum Roztoky
Muzeum Roztoky
Muzeum Roztoky
Muzeum Roztoky