Výstava Čarovný svět vějířů

Den vydání: 
Pondělí, 21. Březen 2022
PřílohaVelikost
Soubor TZ Čarovný svět vějířů42.09 KB

V muzeu v Roztokách se brzy otevře výstava „Čarovný svět vějířů“
Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 24. března od 17 hod.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy připravilo ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni monotematicky zaměřenou výstavu nazvanou „Čarovný svět vějířů“. Výstava bude otevřena v době od 25. 3. 2022 do 3. 7. 2022, v prostorách malé výstavní síně Středočeského muzea v Roztokách u Prahy a návštěvníkům představí soubor  historických předmětů ze sbírek Středočeského muzea v Roztokách u Prahy, Západočeského muzea v Plzni a soukromých sběratelů.

Koncept výstavy se snaží návštěvníkům představit vějíř z několika úhlů pohledu. Nejen jako módní doplněk, ale rámcově připomene historický vývoj vějíře, jeho výrobu v Evropě během 18. století a základní rozdělení. Přehledná typologie objasní zájemcům druhy vějířů a terminologii spojenou s konstrukcí vějíře, jehož výrobu a zpracování dokreslují reprodukce mědirytin ze svazku Diderotovy Encyklopédie vydané v roce 1765.

Období baroka reprezentují 4 vějíře, jejichž umělecky zpracovaná slonovinová konstrukce i výzdobné motivy na listech zastupují typickou západoevropskou tvorbu 2. poloviny 18. století. K význačným patří dva malované slonovinové brisé vějíře pravděpodobně zdobené první známou malířkou vějířů Angelikou Kauffmannovou.

Nejpočetněji je představeno 19. století. Vějíře jsou rozděleny do skupin podle příležitostí pro, než byly určeny. Nákladné plesové vějíře se žebry z perleti nebo slonoviny, s malovaným hedvábným listem a bohatou výšivkou kovovými flitry byly často zhotovovány na zakázku v módních salonech, jako byl například Maison Duvellerroy v Paříži nebo firma Viktora a Huga Wertheimera ve Vídni. Naproti tomu jednodušší a běžněji používané tzv. šibřinkové  brisé vějíře využívané jako taneční pořádky mohou návštěvníky zaujmout vtipnými glosami, verši či drobnými kresbami. Náměty a výzdoba na listech vějířů je často spojena s motivy národních symbolů a vlasteneckým cítěním. Jejich masovou výrobu dokládají četné barevné varianty z celuloidu a měkkých dřev.

Zajímavostí je několik ukázek patentových konstrukcí z druhé poloviny 19. století, dokládající snahy výrobců vějířů pozvednout upadající zájem o vějíře. Tzv. slunečníkový vějíř spojoval díky důmyslné konstrukci malý slunečník a vějíř v jeden předmět. Období secese zastupují především péřové vějíře. Ukázky těchto vějířů byly vybrané tak, aby naznačovaly velkou škálu používaného druhu peří a jejich vzájemné kombinace, od pštrosího přes husí nebo sojčí peří.

Samostatnou skupinu tvoří reklamní vějíře využívané pro propagaci spotřebního zboží. Přestože tyto papírové vějíře byly určeny k jednorázovému použití.  Výzdobu listů navrhovali významní ilustrátoři a malíři a na výstavě jsou zastoupeny vějíře propagující oblíbené lihoviny z počátku 20. století.

Historické exponáty doplňují další nezbytné dámské doplňky tj. kabelky, taneční pořádky, toaletní potřeby, jehlice do klobouků nebo pudřenky. Módní styl přelomu století dokreslují ilustrace dobového francouzského módního listu Le Grand Chich a šaty z černého šifonu a strojové krajky.

Kontakt: Markéta Urfusová, tel.: 774 836 463, e-mail: urfusova@muzeum-roztoky.cz
Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, Zámek 1, 252 63 Roztoky
www.muzeum-roztoky.cz, otevřeno: středa – neděle 10 – 18 hod.

Galerie: 
Výstava vějíře