Historické vánoční ozdoby... tentokrát ze sbírky Jitky Mrkosové

25.11.2022 - 19.2.2023 10:00 - 18:00

Otevřeno v otevírací dny muzea Středa - Neděle 10:00 – 18:00

plné vstupné: 60,- Kč / zvýhodněné vstupné: 40,- Kč / rodinné vstupné: 160,- Kč

Informace k lektorskému programu pro školy naleznete zde.

Koupit vstupenku

Na letošní Vánoce jsme připravili další z řady výstav věnujících se tématu vánočních ozdob. Přestože muzeum má vlastní velmi kvalitní kolekci, tentokrát využije v Čechách neznámou sbírku ozdob sběratelky Jitky Mrkosové ze Šumperka. Návštěvníci se mohou seznámit s výběrem z mimořádných souborů papírových a vatových ozdob, vzácných ozdob z tragantu (pryskyřice) a skleněných či perlových ozdob z významných sklářských oblastí.

Tradice zdobení vánočního stromku se do měšťanského prostředí přenesla v polovině 19. století a s novým zvykem došlo postupně k rozmachu výroby nejrůznějších vánočních ozdob. Mezi nejstarší vánoční ozdoby patřilo ovoce, sušené plody a ořechy, které se zavěšovaly na šňůrkách na stromek. Ke zdobení se používalo také cukroví. Vzácné jsou ozdoby z tragantu s příměsí rostlinných pryskyřic (tragant je polysacharid získávaný z výronů motýlokvětých keřů kozinců, rostoucích v Řecku, Turecku, Sýrii, Iránu atd.). Tragantové ozdoby se tiskly do forem nebo volně modelovaly a sušily. K nejstarším ozdobám patří také produkty z včelího vosku.

Největší část vystavených exponátů tvoří nejen již prakticky zapomenuté typy, ale také takové, se kterými se návštěvníci bezpečně identifikují. Zastoupeny jsou ozdoby z vaty, která měla připomínat sníh, z lisované vaty či papírmaše s figurálními, zvířecími a dalšími motivy. Opomenout nelze důležitou skupinu tzv. leonských ozdob vyrobených z jemných kovových zlatých nebo častěji stříbrných vláken. Rozsáhlé zastoupení mají tradiční české skleněné a perlové ozdoby. Zajímavostí jsou například vánoční stromky z husího peří či ozdoby z ceněné drážďanské lepenky.

 

Galerie: 
Muzeum Roztoky